Uit :Ruimte om los te laten (door Yvonne de Bruin)
 

In de aanloop naar deze loslaatdag wilde ik ontdekken welke voorwerpen in beslist wil houden. Vanuit de gedachte dat de rest weg zou kunnen.

Ik begon met mijn babyfotoalbum

Toen ik serieus begon na te denken over wat ik nooit weg zou doen, merkte ik dat ik al snel vastliep. Natuurlijk zijn er wel wat spullen van vroeger die ik niet graag zou missen. Eerder heb ik het wel eens over mijn beer gehad en de knikkerzak die mijn opa heeft gemaakt.

Maar de dingen die ik echt niet zou willen missen, zijn toch vooral andere dingen:

  • mijn kopje koffie in de ochtend en mijn rooibosthee in de middag en avond
  • een ongelimiteerde hoeveelheid boeken 
  • warme douches
  • chocolade
  • nieuwe dingen maken 
  • eindeloos lezen op zondagmiddag en dan eigenlijk te laat gaan eten
  • in de zon zitten terwijl ik eigenlijk moet werken
  • muziek, via radio en CD, maar zeker ook live bij concerten van mijn favoriete artiesten

(niet noodzakelijk in deze volgorde)

Als ik nog wat langer nadenk, bedenk ik vast nog wel meer, zoals beschuitjes met aardbeien of de eerste tulpen in de lente (die er nu alweer zijn).

Het punt is: dit zijn in feite helemaal geen bezittingen. Het zijn veel meer ervaringen. Als ik die koffie drink, dan heb ik daar een paar leuke mokken voor, maar het gaat me echt om de koffie. Het maakt me niet uit hoe of waar ik die drink, hoewel in de zon op het balkon met een boek wel een hele fijne combinatie is, zoals je begrijpt.

Natuurlijk is het wel handig om een paar dingen te hebben, zodat ik die fijne dingen kan doen. Een koffiezetapparaat, bijvoorbeeld. Een balkon of een tuin om in te zitten. Een bibliotheek onder handbereik. Internet en een computer is waarschijnlijk ook wel praktisch. Daar kan ik muziek op luisteren, dingen op lezen en ik kan er op schrijven. Bovendien zorgt dat ook dat ik dat wat ik maak makkelijk kan verspreiden.

Het is niet zo dat ik nu alles weg doe en alleen een paar praktische spullen bewaar. Minimalisme is voor mij geen doel op zich. Maar het is goed om een beetje te relativeren. Om een beetje te onthechten en te beseffen dat spullen misschien leuk en handig zijn, maar dat het daar uiteindelijk niet om gaat. Dat maakt loslaten een stuk eenvoudiger.

Wat is voor jou echt belangrijk?